Gratis overarbejde florerer som aldrig før

Den ugentlige arbejdstid er som følge af overarbejde stærkt stigende, ikke mindst blandt de højest uddannede på arbejdsmarkedet. Mange har en arbejdstid på op mod 50 timer om ugen, og stadigt flere får ingen betaling for deres overarbejde.

Overarbejdets voldsomt stigende omfang hænger i højeste grad sammen med at virksomhederne tegner individuelle kontrakter med de højtuddannede. Kontrakter, der ikke rummer nogen aftaler om betaling for overarbejde, hvilket arbejdsgiverne udnytter fuldt ud. I dag er overarbejde blandt f. eks. ingeniører så udbredt, at kun hver tiende har en arbejdstid på 37 timer. Alle andre arbejder længere. Hver fjerde over 44 timer om ugen.

Ifølge Per Ole Front, der er formand for ingeniørforeningen i Danmark, mærker medlemmerne et stigende pres for at arbejde over. Presset bevirker, at mange ingeniører knokler langt hårdere end deres helbred har godt af, mener han. Desuden udnytter arbejdsgiverne kynisk, at ingeniørerne er forelskede i deres arbejde og derfor ofte har svært ved at slippe de faglige udfordringer, som Per Ole Front udtrykker det.

Det er en udvikling, der også gør sig gældende for EDB-arbejderne. Her ansættes også flere og flere på individuelle kontrakter uden betaling for overarbejde – med den samme eksplosion i omfanget af overarbejde til følge. I dag er det godt hver tredje (34 pct.) af Prosas medlemmer, der er ansat på individuelle kontrakter, hvor de ikke betales for overarbejde. For blot to år siden drejede det sig om godt hver fjerde (27 pct.).

Netavisen 15. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne