Strejke på Rose Poultry – igen

Den 2. august gik fjerkræophængerne på slagteriet Rose Poultry i Brovst igen i strejke. Det skyldtes utilfredshed med Arbejdsmiljø-klagenævnets beslutning i forbindelse med de urimelige vilkår på virksomheden. Ophængerne løfter nemlig op til 7 tons om dagen, hvilket de på trods af et påbud fra Arbejdstilsynet ikke er garderet imod. Påbudet begrænser nemlig kun den tid, hvor de ansatte skal ophænge kyllinger; men fastlægger ikke et loft over, hvor meget ophængerne skal løfte om dagen.

Sagen startede for et år siden, da flere ansatte blev bortvist, fordi de organiserede arbejdet på en måde, der aflastede den enkelte ophænger. Der skulle gå omkring et halvt år med megen presseomtale, før de havde genvundet deres arbejdsplads. Siden gav Arbejdstilsynet Rose Poultry påbud om at sænke ophængsningstiden fra 50 % til 45 % af arbejdstiden.

Brian Andersen, formand for SiD Brovst, frygter, at det ikke vil ændre noget, da virksomheden vil indhente det forsømte ved tempoopskruning. SiD Brovst kræver, at de syv tons bliver reduceret til tre tons dagligt.

I fredags mødtes ledelsen på virksomheden og den lokale SiD-fagforening til endnu en forhandling, idet Arbejdsmiljøklagenævnet ikke har omstødt Arbejdstilsynets beslutning. Samtidigt har fagforeningen klaget til Arbejdsminister Ove Hygum (S) over klagenævnets afgørelse. Ove Hygum afviste klagen, så SiD-forbundet sylter sagen videre til ombudsmanden.

Det er til gengæld langt fra sikkert, at ophængerne har tålmodighed til at afvente en ombudsmandssag. Ved forhandlingerne i fredags lå det i luften, at de ville genoptage strejkevåbenet, hvis ikke der kom et tilfredsstillende resultat.

Netavisen 14. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne