Samerne trues af fri jagt og fiskeri

Adgangen til jagt og fiskeri i samernes kerneområder i Nordnorge har hidtil været stærkt reguleret. En klagesag kan ændre det. Det vil underminere samernes eksistens.
I øjeblikket behandler det europæiske frihandelsområde EFTAs klageorgan ESA en protest mod begrænsningerne i adgangen til Finnmarken – det centrale sameområde.

Sametinget – samernes selvstyremyndighed – frygter at klagen får medhold og at det vil føre til rovdrift på jagt og fiskeri, der i sidste ende kan betyde ødelæggelse af den samiske livsform og samesamfundet.

– Hvis vi ikke længere kan begrænse adgangen til jagt og indlandsfiskeri i Finnmarken, vil lokalbefolkningens interesser blive stillet under stærkt pres, sagde formanden for sametinget Sven-Roald Nystø til repræsentanter for en norsk regeringskommission, da den besøgte de fire samekommuner Alta, Kautokeino, Karasjok og Porsanger. Han opfordrede den norske regering til at gøre sit yderste for at imødegå de indvendinger, der er rejst fra ESA mod de nugældende regler.

Laksefiskeri er en af samernes hovednæringsveje, og Nystø understregede dets skrøbelighed:
– Vi er desuden meget bange for spredning af lakselus (en ødelæggende laksesygdom). Bliver Tana-elven ramt, er katastrofen et faktum. Denne elv kan ikke behandles med bekæmpelsesmidlet rotenon.

Netavisen 13. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne