Mexico: Bondeoprør mod globaliseringens “frihandel”

I Mexicos hovedstad, Mexico City, demonstrerede onsdag over 30.000 selvstændige bønder imod Fox-regeringens nyliberale landbrugspolitik, som har sendt dem og deres familier ud på afgrundens rand.

Bønderne krævede statssubsidier og beskyttelse af deres produktion imod de billige udenlandske produkter, der oversvømmer landet som den direkte konsekvens af den såkaldte globalisering, som i Mexico tager form med frihandelsaftalen NAFTA, der foruden Mexico også omfatter USA og Canada.

NAFTA tvinger nemlig Mexico til at åbne sit hjemmemarked fuldkomment, og derfor vælter tonsvis af billigt amerikansk korn over grænsen – og ruinerer de mexicanske bønder, der ikke kan konkurrere på den pris. Derimod beskytter både USA og Canada deres bønder ved hjælp af såvel toldmure som statssubsidier.

Mexicos præsident Vicente Fox’s “svar” på protesterne var, at den mexicanske regering ikke har penge til at støtte de hårdt pressede kornproducerende bønder. De skal ifølge præsidenten skifte til afgrøder, hvor de har en fordel pga. det mexicanske klima, fx til vintergrøntsager, som kan eksporteres.

Fox afslørede hermed, at han totalt har afskrevet et Mexico, der er selvforsynende med hensyn til mad, og at det vil få fatale konsekvenser for dem, der lever af at producere mad – bønderne – er selvklart. Men også den øvrige del af den almindelige befolkning vil blive hårdt ramt, når de udenlandske fødevareselskaber endeligt har erobret det mexicanske marked og fastsætter høje monopolpriser.

D. 1. september vil bønderne, såfremt Fox ikke indvilger i deres helt legitime krav om at kunne få brød på bordet, blokere alle landets hovedveje.

Netavisen 10. august 2001

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne