Vil JP demokratiet til livs?

Af Bertil Videt
Valdemarsgade 26, st., København V

Det gav mig kuldegysninger at læse lederen i JP 31/7. Efter at have været i Genova for at deltage i fredelige protester mod den globale ulighed og for at kræve, at den fattigste verden får slettet sin gæld, var det væmmeligt at opleve det italienske politis ekstreme brutalitet og brud på grundlæggende rettigheder.
Skræmmende er det så at læse, at et dansk dagblad, Jyllands-Posten, fuldstændig ukritisk vælger at forsvare hvert et overgreb, det italienske politi har begået. Kravet om en undersøgelse af politiets optræden afvises af JP med, at disse skulle være afstemt efter forholdene.
Umiddelbart tænker jeg, at lederskribenten ikke kan være klar over, hvad der er foregået med de usandheder og forbigåelser, vi præsenteres for. Men dette er vel for naivt – JP må være klar over, at den med lederen forsvarer mordet på en demonstrant, brutale overfald på helt fredelige aktivister og kritiske journalister samt flere meldinger om anvendelse af tortur.

Få vandalister

I alt var der i Genova 200.000-300.000 demonstranter, der viste en sund utilfredshed med, at verdens rigeste stater gennemtvinger deres liberalistiske politik på resten af verden. Mindst 98 pct. af de imponerende mange demonstranter var helt igennem fredelige.
Desværre var der dog en gruppe på et par tusinde – hvoraf der er dokumentation for, at flere var politiagenter – der ikke holdt sig til fredelige metoder. Her blev der foretaget meningsløst hærværk, og ved flere lejligheder besvarede man ganske kontant politiets angreb med stave og tåregas. Denne meget lille gruppe vandalister er ødelæggende for, at fredelige demonstranter kan få deres budskab ud – hvilket også må være grunden til, at politiet er med til at begynde optøjerne via deres agenter samtidig med, at de angriber den store fredelige og lovlige demonstration.
Nu står det dog desværre klart, at denne uacceptable vold fra ganske få demonstranters side intet er at sammenligne med den ekstreme vold og de brud på basale rettigheder, som politiet forårsagede, og som JP nu forsvarer.
Mordet på den 23-årige Carlo Guiliani var ikke den eneste tragiske hændelse i Genova. Sent den sidste aften stormede politiet flere bygninger, som blev brugt som sovesale og kontor for det uafhængige nyhedsbureau Indymedia.
De folk, der befandt sig i bygningerne, blev tæsket sønder og sammen.
Flere af ofrene lå allerede i deres sovepose, da de blev overfaldet med knippelslag. På en skole opholdt der sig 93 personer, der alle blev fjernet af politiet. Over 60 af disse helt defensive personer var så alvorligt skadede af overgrebet, at de måtte indlægges. En af de sårede blev båret bort i en affaldssæk.
Jeg går ud fra, at JP også har set de uhyggelige billeder efter politiangrebet, hvor soveposer, indsmurte i blod, og blodpøler på gulvet, vægge, trapper og hylder vidner om et ekstremt overgreb.
Af de tilbageholdte er der nu kommet flere rapporter om tortur på politistationer, hvor billeder af Mussolini prydede væggene. Politiet har handlet korrekt, og dets adfærd skal ikke undersøges, siger JP så nu.

Skræmmende

Personligt oplever jeg det meget skræmmende at se den kynisme og manglende respekt for demokratiske rettigheder, JP’s leder illustrerer.
Hvert år dør 11 millioner børn af underernæring. 1,3 milliarder mennesker lever på mindre end en dollar om måneden samtidig med, at den fattige verden er tynget af en gældsbyrde, den reelt allerede har tilbagebetalt flere gange.
Dette vil jeg ikke se passivt til, selv om politiets adfærd i Genova og JP’s forsvar af den absolut er skræmmende for enhver, der ønsker en mere retfærdig verden.
Bekymret må jeg spørge, hvad JP egentlig mener?
Er forsvaret af det italienske politis overgreb udtryk for, at JP ønsker lignende tilstande i Danmark? Ønsker JP, at kritiske journalister og demonstranter, der ønsker en mere ligelig fordeling af verdens goder, også skal risikere at blive banket halvt ihjel uden nogen retssikkerhed, hvis de opholder sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt?
Så meget for JP’s respekt for demokratier, frihedsidealer og ikke-vold!

Debatindlæg i Jyllands-Posten 9. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne