McDonald og børnene

Nyd et ‘Happy meal’ på McDonalds – det er ikke sikkert at dem, der laver eller bringer det, er så lykkelige. Det børneglade McDonald er i England blevet idømt en stor bøde for grov udnyttelse af børn som arbejdskraft.

Det er to McDonald-restauranter i Camberley i Surrey, et af Englands mest velstillede områder, der er blevet idømt en efter britiske forhold meget stor bøde på ca. 125.000 kr. for grov udnyttelse af børnearbejde. Ti skolebørn blev af retten fundet at være ulovligt beskæftiget. De omfattede bl.a. en pige, som arbejdede 16 timer i træk på en lørdag, og en anden, som arbejdede indtil 2 om morgenen på en normal skoledag. I alt indrømmede restauranterne 20 tilfælde af ulovligt børnearbejde.

Et af McDonalds slogans er at det skal være ‘den bedste arbejdsgiver i alle samfund i verden’ – men det har overalt ført en fagforeningsfjendtlig politik og set stort på faglige aftaler, indbefattet altså deciderede lovovertrædelser i forhold til børnearbejde. Det har omkring 1 l/2 million ansatte i 119 lande.
Det er også kendt for at have udspioneret og retsforfulgt kritikere. For et par år siden tabte det en retssag i London, hvor domstolen fandt, at det var rigtigt at sige, at de ansatte hos McDonald ‘havde det skidt m.h.t. løn og arbejdsforhold’. Sidste år kom det frem, at de lykkelige kinesere, der producerer legetøjet til de børnevenlige måltider på McDonalds, fik mindre end 50 øre i timen.

Ulovligt børnearbejde er et globalt problem. De engelske landsorganisation TUC anslår, at 500.000 engelske børn har erhvervsarbejde.

Netavisen 8. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne