England og Tyskland officielt i recession

Den officielle definition på en recession er et fald i væksten i to påfølgende kvartaler. Det er nu tilfældet i både England og Tyskland.

Den engelske industriproduktion faldt ifølge officielle tal offentliggjort i går med 2 pct. i det seneste kvartal frem til juni. Det er det største fald på et enkelt kvartal siden 1991, og det andet i træk – og dermed befinder England sig ifølge den gængse politiske økonomi i en recession.

Siden begyndelsen af året er der lukket mere end 100.000 engelske arbejdspladser, og det anslås, at yderligere 250.000 jobs i fremstillingssektoren er i farezonen. Det har fået TUC, det engelske LO, til at stille krav om massiv statsstøtte på 10 mia. pund til den betrængte industri.

Den tyske arbejdsløshed steg i juli for syvende måned i træk, viser samtidig nye tal fra det tyske arbejdsmarkedsdirektorat. De sæsonkorrigerede tal viste en stigning på 110.000 personer til knap 3,9 mio., svarende til 9,3 pct. af arbejdsstyrken. Det er regeringens officielle mål at nedbringe arbejdsløsheden til 3,5 mio. – men det går hastigt den modsatte vej.

I første kvartal i år faldt det tyske BNP med 0.4 pct.. Det netop afsluttede kvartal til juni forventes at vise et fald i væksten på yderligere 0,2 pct, hvad der også forventes i det tredje kvartal i år. Altså: Tyskland er officielt på vej ind i en recession.

Uanset de officielle definitioner på en recession uddybes den verdensøkonomiske krise – som er en traditionel kapitalistisk overproduktionskrise, der har ramt industriproduktionen, og som er på vej til også at ramme de beskæftigelsesmæssigt større servicebrancher. USA har forsøgt gennem rentenedsættelser at holde forbrug og efterspørgsel oppe – men antallet af jobs, der blev nedlagt i juni måned steg til det største antal, der nogensinde er registreret på en enkelt måned – nemlig 205.975. Det er 65 pct. større end måneden før. Dermed er der nedlagt næsten en million arbejdspladser i USA i det første halvår af 2001.

Se også Globaliseringens krise – og kapitalens

Netavisen 8. august 2001