Bush og EU: Hilser våbenhvile i Nepal

15 fængslede maoister er blevet løsladt af den ny nepalesiske regeringschef Deuba, som også var regeringsleder, da den væbnede kamp i Nepal indledtes for seks år siden.
Den amerikanske præsident Bush har i nogle udtalelser, som blev overbragt Deuba af viceudenrigsministeren for Sydasien Christine Rocco, erklæret sin støtte til våbenhvilen:
– Alle Nepals venner står sammen i håbet om, at Nepal kan fokusere på sine bestræbelser for at bygge fred, velstand og en stærk demokratisk regering’.

Ved afslutningen af sit besøg i Nepal sagde Rocca:
‘Vi opfordrer til at våbenhvilen fører til en permanent fred. Og vi opfordrer kraftigt til at menneskerettighederne respekteres af begge sider i Nepal’, og afviste at der skulle foreligge aftaler mellem USA og Indien:
– Jeg har forsikret den nepalesiske regering om, at vi ikke vil se på Nepal gennem nogen anden nations øjne. Bush-administrationen anser alle de sydasiatiske nationer som vigtige for amerikanske interesser.

Øgede amerikanske investeringer i Nepal vil blive kædet sammen med fremjskridt i kampen mod korruption og bureaukrati, tilføjede hun.
Også EU har udtalt sin støtte til en våbenhvile i en erklæring, hvor det hedder at ‘en fredelig afslutning på konflikten vil lede til stabilitet og udvikling.’

De store imperialistmagters pludselige interesse i en våbenhvile mellem det kriseramte nepalesiske politiske system og den maoistiske oprørshær og deres forsikringer om venskabelige hensigter er påfaldende.

Se også Våbenhvile mellem maoister og regering

Netavisen 29. juli 2001