Filippinerne: Det kommunistiske parti “fjende nr. 1”

Filippinernes Kommunistiske Parti og dets Ny Folkehær er “den største trussel mod den nationale sikkerhed”, siger brigadegeneral Edilberto Adan:
– Det er stadig de lokale kommunister og de er vokset med omkring 22 pct. årligt siden 1997, sagde generalen på en pressekonference.

Filippinernes Kommunistiske Parti (CPP) har i årtier ført en væbnet kamp baseret på Mao Zedongs ideer om langvarig folkekrig. Det filippinske militær anslår, at dens væbnede afdeling Den Ny Folkehær (New Peoples Army) har 15000 fuldt udrustede guerillasoldater rundt om i landet. Adan sagde, at CPP/NPA er meget aktive i Bohol, Samar, det sydlige Luzon og i dele af Mindenao.

I slutningen af april startede fredsforhandlinger i Oslo mellem Aroyo-regeringen og repræsentanter for den Nationale Demokratiske Front, som ledes af det filippinske kommunistparti. De blev afbrudt i juni, da regeringen anklagede NPA for drabet på Rodolfo Aguinada, en tidligere oberst i den filippinske hær i Cagayan.
Forhandlingerne genoptages imidlertid i august i Oslo.

Se også:
Fredsforhandlinger mellem befrielseshæren og regeringen
Filippinerne: Folkelig opstand

Netavisen 27. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne