Arbejdsmarkedsråd skal vurdere lovligheden af tvangsarbejde

Arbejdsløse, der er tvunget i arbejde for deres kontanthjælp, udfører ordinært arbejde
Det sker over hele landet – senest afsløret i Vestsjællands Amt. Nu oprettes et forum, der skal vurdere, hvilke opgaver aktiverede sættes til
Er det løsningen på misbruget? – eller er det lovens bogstav, der er problemet

Farum kommune med Brixtofte (V) i spidsen er kendt for deres misbrug af kontanthjælpsmodtagere. Hillerød og Frederiksværk tegnede sig på landkortet, da det blev afsløret, at de tilbød Colon Plast billig arbejdskraft. Odense kommune med borgmester Anker Boye (SD) – og formand for Kommunernes Landsforening – i spidsen har “udliciteret” kontanthjælpsmodtagerne. Her kan lokale virksomheder i et katalog udvælge sig “egnet” arbejdskraft efter for godt befindende.

Disse er ikke enestående, enkeltvise eksempler; – men blot flygtige, der tegner et billede på landsplan. Senest er Bjergsted kommune i Vestsjællands amt blevet trukket frem i offentlighedens søgelys. Kommunen har indrettet en hal – hal 13 – som bruges til at jage kontanthjælpsmodtagere i arbejde ved at bistå bl.a. Bon-Bon med at pakke slik. Kontanthjælpsmodtagerne får ren besked. Her fortæller Nadia Blenstrup om sine erfaringer:
– På kommunen fik jeg direkte at vide, at Hal 13 skulle skræmme folk til at komme i arbejde. Men der er jo ikke arbejde til alle, så nogle er her i årevis. Vi lavede fuldstændigt det samme arbejde, som de ansatte gør på Bon-Bon´s fabrikker. Vi fik bare ikke løn for det.
Hvis ikke Nadia tog arbejdet i Hal 13, ville hun blive frataget sin kontanthjælp. Som belønning for at tage arbejdet fik hun 10,85 kr. i timen. Det kan de ansatte på Bon-Bon´s fabrikker vist ikke konkurrere med.

Den lokale SiD-afdeling har protesteret mod forholdene, hvilket har medført, at kommunen og repræsentanter for fagforeningen opretter et forum, som skal vurdere opgaverne, inden de bliver udført af de aktiverede. Dermed kopierer de Silkeborgmodellen. SiD Bjergsted kræver desuden, at Arbejdsmarkedsrådet i Vestsjællands Amt skal fastlægge lovligheden af det, der allerede ar foregået.

Endnu har lovens bogstav ikke været brugbar overfor de ovennævnte eksempler – og det vil næppe heller blive tilfældet i Bjergsted. I de situationer, hvor overgrebene er kæmpet tilbage, skyldes det ene og alene, at fagligt aktive har protesteret og iværksat blokader. Situationen er nemlig, at kommunerne er pålagt – af lovens bogstav – at aktivere deres kontanthjælpsmodtagere.
Efter ti års Schlüterregering har Nyrups arbejdsmarkedsministre i de næste ti år gang på gang forringet forholdene for arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere. Konsekvenserne af de mange arbejdsmarkedsreformer slår også igennem ved misbrug af de tvangsaktiverede.

KP15, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater