IndyMedia: Undersøg politioverfald og brug af provokatører

Det verdensomspændende alternative nyhedsbureau IMC (IndyMedia), hvis web-sider har været en hovedkilde til nyheder, information og kommunikation for antiglobaliseringsbevægelsen siden Seattle, kræver en tilbundsgående undersøgelse af politioverfaldet på Genuas Sociale Forum og IMC. I en reaktion på det voldsomme angreb på dets personale, lokaler og udstyr natten til søndag siger det bl.a.:

‘Independent Media Center Network (IMC) kræver at uafhængig journalistik og journalister beskyttes mod statslig undertrykkelse. Vi kræver også at dette tilfælde af graverende undertrykkelse undersøges så fuldstændigt og minutiøst, som det kræves. Rapporter peger på, at sortklædte provokatører arbejdede sammen med det italienske militærpoliti’.

Raid’et søndag nat
Sådan beskriver IMC overfaldet:

‘Tidlig søndag morgen stormede italiensk politi IMCs pressekontor bevæbnet med tåregas og stave. Italiensk militærpoliti og ukendte provokatører angreb samtidig skolebygningen på den modsatte side af gaden, som rummede forskellige grupper fra Genuas Sociale Forum.

De tilstedeværende personer hos IMC på angrebstidspunktet blev tvunget til at stå langs væggene med hænderne oppe, mens politi undersøgte udstyr og personlige effekter. Der er forskellige rapporter vedr. den overlast, som IMC-personalet led. IMC-Italien rapporterer, at en IMC-journalist fra UK er indlagt på hospital med alvorlige kvæstelser. Blandt det angivne materiale, som blev taget under ransagelsen, er også lydbånd, videobånd og computer harddiske. Andre rapporter siger, at telekommunikationsudstyr blev beskadiget og/eller ødelagt. I den samme bygning blev også radiostationen Radio Gap angrebet og tvunget til at afbryde sine udsendelser for en tid.

Det var i den overfor liggende skolebygning, hvor GSF-organisatorer var indkvarteret, at den værste vold fandt sted. Øjenvidner hævder at omkri9ng 50 sortklædte provokatører først trængte ind i gaden foran skolen og væltede affaldsspande og skabte kaos. Så afførte de sig deres sorte trøjer og trængte ind i skolen, hvor de begyndte at slå de tilstedeværende i flæng – “de mest barbariske prygl blev ikke givet af uniformeret politi, men af personager klædt i cowboybukser med tørklæder og hjelme med ‘politi’ trykt på deres T-shirts . . .” Hundreder af italienske betjente afspærrede gaden og en helikopter fløj lavt henover som ved en militæroperation. Tilstedeværende pressefolk blev holdt på afstand.

Mange folk blev vækket af deres søvn og stillet op mod muren, med hænderne over hovedet. Det påfølgende brutale overfald varede mere end 45 minutter. Frygtelige skrig fra bygningen kunne høres på gaderne nedenfor. Bagefter var gulve og vægge dækket med blod. Tyve sårede blev båret ud, mange på bårer, og tre var bevidstløse (ifølge BBCs reporter Bille Hayton, som var til stede under angrebet). De sårede blev ført ud i ambulancer, som var kommet sammen med politiet; rapporter i dag (23. juli) peger på mere end 50 sårede. Politiet hævdede at have bemyndigelse til at trænge ind i og gennemsøge bygningen efter våben under Artikel 41 (en anti-terrorist-lov). Senere ankom det italienske parlamentsmedlem Luisa Morgantini og fortalte politiet, at de savnede denne bemyndigelse, fordi skolerne var statsejendom. Det var på dette tidspunkt politiet og provokatørerne forlod bygningen.’

Blandt det materiale politiet konfiskerede og/eller ødelagde var juristernes informationer, inclusive vidneudsagn. Fra IMCs kontorer blev der stjålet materiale, der kunne belyse politiovergreb I de foregående dage.

Hele søndagen fortsatte politiet med at prygle aktivister rundt om i Genua, både på gader og i fængsler. Mange sårede demonstranter frygter at søge hospitalsbehandling, fordi politiet har flyttet folk med ubehandlede sår og sat dem i fængsel. For øjeblikket savnes mere end 500 mennesker, som der ikke kan gøres rede for.

Brug af provokatører
IndyMedia kræver endvidere ‘en fuld undersøgelse af politiets brug af voldelige provokatører’. Som det hedder i udtalelsen:
‘Rapporter hele weekenden igennem fra Genua har fremholdt at megen af ødelæggelserne af ejendom og de voldelige provokationer blev udført af personer, som tilsyneladende arbejdede sammen med politiet og var klædt lige som de sortklædte anarkister. Tilsvarende rapporter er fremkommet i forbindelse med tidligere demonstrationer i Prag, Quebec og andre steder. Denne foruroligende påstand og den påfølgende vold og lukningen af GSF og IMC kræver fuld belysning.’

Rapporter og vidneudsagn om brugen af provokatører er talrige – og understøttet af en lang række fotos og videooptagelser, der viser sortklædte voldselementer sammen med politifolk. Der findes oplysninger om to typer infiltratorer: dels politifolk i forklædning, dels organiserede nazister fra forskellige lande, blandt andet England, som har spillet en hovedrolle i ødelæggelser fra den såkaldte Sorte Blok. Den Sorte Blok består af anarkister og har spillet en betydelig rolle ved tidligere demonstrationer. Mange rapporter hævder, at denne blok blev kraftigt infiltreret i Genua, og at politiet lod disse elementer i fred til at rasere, mens det angreb andre demonstrationsdeltagere.

Se Hele Indymedias udtalelse her (engelsk)

Netavisen 24. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne