EU-direktiv fastholder massefyringer ved fusioner

Et nyt EU-direktiv, der angiveligvis skal sikre de ansatte at blive inddraget i forbindelse med fusioner og massefyringer, får ingen betydning for danske lønmodtagere. Arbejdsminister Ove Hygum og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Nils Trampe, er enige om, at danske arbejdere i forvejen er bedre sikret, og at direktivet tillader disse forhold.
Det er svært at se, hvilken glæde tusinder af tidligere Arla-ansatte har af de særlige danske beskyttelsesregler. Det er endnu sværere at finde glæden ved det nye EU-direktiv.

Direktivet, som skal implementeres i dansk lovgivning til efteråret, skal sikre, at ansatte “bliver hørt” inden fusioner og massefyringer. Høringsproceduren er altså ifølge arbejdsministeren ringere end den gældende procedure i Danmark – og så taler erfaringerne for, at det er et spørgsmål om tid, før disse regler kræves harmoniseret af Danmark.

I forvejen er de danske regler fuldstændigt utilstrækkelige. Der er ikke i mands minde etableret en fusion, der ikke har medført massefyringer – og der er hverken lovmæssige eller aftalemæssige baggrund for at “forbyde” dette. Det kan titusinder af danske arbejdere tale med om.

Direktivet er det andet i løbet af få måneder, der tilsidesætter de danske aftaleregler, som bygger på, at forholdene på det danske arbejdsmarked skal aftales af de såkaldte parter indbyrdes. Det forrige omhandlede deltidsarbejdere. Fremover gennemføres forholdene direkte ved lovgivning – dikteret af EU.
Den danske aftalemodel er kørt i sænk.

Netavisen 18.juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne