Dømt for at gå med huer og handsker

Man skal passe på, hvad man har i bagagen ved demonstrationer. I Sverige er huer og handsker ikke passende påklædning – og nok til at give hårde fængselsstraffe. Det har indtil videre 7 danske demonstranter ved EU-topmødet i Gøteborg fået at føle.
Uden egentlige beviser – huer og vanter og ren tilstedeværelse var nok til at få dem alle idømt 6 til 8 måneders fængsel, der skal afsones i Danmark. En enkelt, der er under atten, anbringes en måned på en institution.

Et vidneudsagn fra en politimand, der havde blandet sig som provokatør blandt demonstranterne, var ‘fældende bevis’. Og fundet af elefanthuer og handsker var ifølge den svenske domstol nok til at vise, at de forberedte voldelige overfald på fredelige svenske politifolk.

I mangel på reelt bevismateriale har den svenske domstol indført en ny retspraksis: det er tanken og provokatører, der tæller.
Med samme logik kan politiets udrustning med knipler og skydevåben tages som bevis på, at de vil sønderbanke demonstranter og skyde på må og få. Der er bare den forskel, at politiet rent faktisk anvendte deres våben – mens huer og handsker endnu aldrig har kunnet bruges til at påføre nogen livsfarlige kvæstelser.

Dommene betyder en kraftig skærpelse af svensk domspraksis – og forventes appelleret. 7 andre danskere og knap en snes demonstranter fra andre lande afventer deres dom. En ung svensker, der anklages for at have spillet en ‘ledende rolle’ i urolighederne kræves af anklagemyndigheden idømt seks års fængsel!

Der findes rigeligt af filmet dokumentationsmateriale, som ikke bare viser det svenske politis brug af skydevåben – men også et vildt overmål af knipler, spark og kasteskyts mod demonstranterne.
Blandt andet vil den danske lokalstation TV-Stop lade deres bånd med mange timers optagelser stå til rådighed for de anklagedes og dømtes forsvar.

Det er åbenlyst politiske domme, der skal bruges til at tryne og skræmme protesterne mod EU og den imperialistiske globalisering. Den svenske domstol har fulgt politikersignalerne til punkt og prikke.

Netavisen 18. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne