Den Nationale Front bag racistiske optøjer

Det er den fascistiske Nationale Front, der anstiftede raceoptøjerne i Burnley sidst i juni og også andre steder som i Oldham sidst i maj, og senere i Leeds. I Burnley førte flere dages kampe mellem unge englændere og unge med asiatisk baggrund, mest pakistanere, førte til betydelige ødelæggelser og nedbrændinger af butikker og huse.

Ved det britiske valg den 7. juni fik en aflægger af Den Nationale Front i Burnley – kaldet BNP, British National Party – 11.3 procent af stemmerne. Byen har 92.000 indbyggere, deraf omkring 7000 med indvandrerbaggrund. BNPs hovedpunkt er et England eksklusivt for ‘hvide’. Lokale beboere i Burnley siger, at det derpå begyndte at virkeliggøre sin parole om, at ‘hvide skal slås for deres arv’.

Partiet vil have ‘det multietniske samfund opløst’ og give ikke-hvide en klat penge for at vende tilbage deres oprindelige land. ‘Frihed-sikkerhed-identitet-demokrati’ er BNPs overordnede slagord i den lidt mere stuerene parlamentariske form end Den Nationale Front. Blandt dets ‘Holger Danske-symboler’ er middelalderkongen Alfred den Store!

Partiet opgives at have under 10.000 medlemmer på landsplan. Men i Oldham West fik det 16.4 pct. af stemmerne, 11.2 pct. i Oldham East og lidt mere i Burnley. I de øvrige kredse, hvor det opstillede, fik det mellem 2 og 5 pct. af stemmerne. Det er repræsenteret i fem byråd, men ikke i det engelske parlament.

Urolighederne i Burnley og Oldham brød ud efter demonstrationer, arrangeret af Den Nationale Front. I den kommende weekend har det planlagt en march i Bradford, 50 km fra Oldham. 15 pct. af Bradfords indbyggere har en ikke-britisk etnisk baggrund mod 5 pct. på landsplan. Halvdelen af indvandrerne er sorte fra de gamle britiske koloniområder i Caraibien og Afrika. Desuden er der store indvandrergrupper fra Indien, Bangladesh og Pakistan.

Marchen er blevet forbudt af den britiske indenrigsminister David Blunkett. Forbudet gælder de næste tre måneder.

Netavisen 5. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne