De grønlandske arbejdere vs. de offentlige arbejdsgivere

Den største arbejdskonflikt i Grønland siden generalstrejken i 82 er under udvikling. Specialarbejderforbundet SIK punktstrejker mod de offentlige arbejdsgivere, som har varslet storlockout.

Strejken índledtes i onsdags og kommer ovenpå et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem SIK og Hjemmestyret først og fremmest omkring højere løn. SIK ønsker en forhøjelse af timelønnen på omkring 3 kr. Hjemmestyret har tilbudt det halve – en stigning på 3,55 pct., som ikke kan dække lønefterslæb og inflation.

– Landsstyrets behandling af landets lavtlønnede befolkningsgruppe kan sammenlignes med gamle dages nedladenhed overfor den fattige befolkning fra adelens side -, siger Jens Lyberth, lokalafdelingsformand i Siumut i Nuuk, der samtidig opfordrer den øvrige befolkning til at støtte de strejkende i deres kamp for at øge deres i forvejen lave løn.

Punktstrejken rammer bl.a. sygehusene, der kører på nødberedskab – eller rettere sagt: direktøren for de grønlandske har øget bemandingen, så den svarer til det normale. Denne sabotage mod strejken begrunder Jørgen Dreyer, Direktoratet for Sundhedsvæsenet, med at det bare viser, at sygehusene i forvejen kører med alt for lille personale!

Blandt andet den vigtige turistbranche rammes hårdt som følge af aflysninger af flyafgange og mister millionindtægter og lægger pres på landsstyret om at vise mere imødekommenhed over for SIK.

For første gang i Hjemmestyrets historie har arbejdsgiverne svaret med at varsle storlockout, som vil ramme 1100 medlemmer af SIK.
Fredag blev forhandlingerne mellem SIK og Hjemmestyret genoptaget.

Netavisen 30. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne