Iran: Udemokratisk og ufolkeligt præsidentvalg

Udtalelse fra Irans Arbejdets Parti (Toufan), Frankrig, og en række andre iranske orgnisationer op til præsidentvalget

Valget i Iran blev overvældende vundet af den siddende præsident Mohammed Khatami, der repræsenterer det islamiske regimes ’liberale’ fløj. Den fremstilles af medierne i vesten, som har sin egen dagsorden for Iran, som et fremskridt for reformer og demokrati. Men regimet er i bund og grund udemokratisk – og valgene en udemokratisk farce. På valgdagen den 8. juni afholdt en række iranske eksil- og solidaritetsorganisationer i Paris, herunder den franske sektion af Irans Arbejdets Parti (Toufan), en protestdag foran den iranske ambassade. De siger:

’I den islamiske republik Iran: politisk aktive og modstandere fængsles, torteres og henrettes; stening og lemlæstelse anvendes for utroskab og tyveri; uafhængige aviser lukkes og journalister indespærres; arbejderne arresteres når de demonstrerer for deres faglige og politiske rettigheder, som regimet ikke anerkender; kvinder har ingen ligeret på noget område; verdslige og kommunistiske organisationer har været forbudte i 20 år; ikke-valgte organer, heriblandt Vogterrådet, beslutter sig før folket og sletter hundredvis af kandidater fra valglisterne; den religiøse stat er indført og, ifølge forfatningen kan intet ændre den; de religiøse mindretal (…) skal adlyde Velayat-E-Faghih, den shiitiske lov, som kræver en ikke-valgts religiøs leders absolutte herredømme og retning. Andre religiøse mindretal forbydes og undertrykkes.

Det er helt klart, at under sådanne vilkår er præsidentvalg antidemokratiske og i strid med folkets interesser. Den islamiske republiks styre giver kvindelige og mandlige iranere ret til at “vælge” mellem de dårlige og dem, der er værre, kun mellem dem, som Vogterrådet allerede har sorteret.

Op til præsident”valget” den 8. juni 2001 har dette råd forvalgt 10 kandidater ud af 814, alle religiøse i overensstemmelse med styrets antidemokratiske grundlag.”

Overs. CH
KP13, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne