Fri handel med skrald

Vejen skal nu banes for yderligere udlicitering/privatisering af renovationen i Danmark. Det mener EU-kommissionen. Private firmaers adgang til at overtage den kommunale indsamling af skrald, af genbrug af skrald og handel med skrald skal styrkes.

Derfor er det blevet besluttet at føre retssag mod Danmark (de danske kommuner), der anklages for ikke at følge de gældende bestemmelserne omkring det indre marked, den frie handel, når det drejer sig om renovation, som i Danmark typisk har været en offentligt (kommunal) opgave. Kommunerne beskyldes for at lægge påstået ulovlige handelshindringer i vejen for de private firmaer for at bevare opgaverne på kommunale hænder.

Ifølge Peter Pagh, professor i EU-miljøret, har EU-kommissionen ret i sin vurdering. Der eksisterer rundt om i kommunerne handelshindringer, der er i strid med EU-retten, mener han. Så alt tyder på, at Danmark (de danske kommuner) vil blive tvunget til at sætte skub i udliciteringen/privatiseringen af renovationen/skraldet.

I frihandlens/det indre markeds hellige navn skal udliciteringen/privatiseringen af offentligt arbejde tromles igennem. Til skade for de offentlig ansatte samt brugerne af den offentlige service. I denne omgang drejer det sig om indsamling, om genbrug af og om handel med affald, som private firmaer skal kunne tjene fed profit på.

Netavisen 26. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne