Skilsmissebørn/enliges børn mere syge

Enlige mødres (eller fædres) børn er langt oftere udsat for sygdomme, både milde sygdomme som hovedpine, mave- og rygsmerter, appetitløshed, svimmelhed og søvnløshed og mere langvarige og alvorlige sygdomme samt for ulykker, skader og forgiftninger.
Det fremgår af en ny undersøgelse om børn og børnefamiliers sundhed og velfærd, som Statens Institut for Folkesundhed netop har afsluttet. Livet for børn af eneforsørgere er næsten 50 pct. farligere end for børn, der stadig lever i kernefamilier.

Ifølge af formanden for foreningen Børns Vilkår, John Halse skyldes oversygeligheden ofte bruddet i familien, årsagerne til og selve skilsmissen, så den ene forældre er alene om børnene. Mange af de banale lidelser, børnene rammes af, er såkaldte livsstils/stress-sygdomme. Mange børn tackler ikke en skilsmissesituation særlig godt!

Enlige forsørgeres, ikke mindst enlige mødres, ofte anspændte økonomiske forhold tager ikke rigtig med i betragtningerne. Tværtimod, forsøges de nærmest forklejnet.
Ifølge speciallæge Anne Nielsen, som har været med til at udarbejde undersøgelsen, så er billedet af børn og børnefamilier i Danmark meget positivt. Selv eneforsørgere, der har lidt trangere kår, har på nogle punkter fået det bedre, mener hun. Den påståede positive udvikling for de danske børn gælder dog ikke for en stor del af indvandrerfamilierne.
Her kan man ikke komme udenom kendsgerningerne, at indvandrerfamilierne økonomisk er ringere stillet og er hårdere ramt af arbejdsløshed. At de sociale forhold faktisk spiller en væsentlig rolle for sundhedstilstanden.

Netavisen den 23. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne