Politivolden i Gøteborg tages op parlamentarisk

Både i Sverige og Norge tages politivolden under EU-topmødet i Gøteborg op i Riksdag og Storting, skriver den norske avis Klassekampen.

Sverige har oplevet en brutalitet fra politiets side uden sidestykke i svensk historie. Det brød også grundloven, siger riksdagsmedlem Kalle Larsson fra Vänsterpartiet, som vil rejse sagen både i Riksdagen og overfor justitsminister Thomas Bodstrøm.

Han er oprørt over det omfattende materiale, der dokumenterer politiets angreb på såvel fredelige som voldelige demonstranter – blandt andet at politiet kastede brosten mod ubeskyttede demonstranter, anvendelsen af pistoler og nedskydningerne samt vilkårlig arrestation af demonstranter uden bevisførelse. Politiets optræden lørdag aften, da flere hundrede, der fredeligt protesterede mod politivold, blev holdt inde i en politiafspærring uden forklaringer i fire timer, er grundlovsstridig, siger han.

I det norske storting rejses sagen af stortingsmedlem Ågot Valle fra Socialistisk Venstreparti. Som næstformand i Nei til EU vil hun også tage initiativ til en protest mod svenske myndigheder.

Hvor mange protesterede egentlig i Gøteborg? Der var ca. et hundrede tusinde aktivister, siger politiet, som normalt ikke overdriver sådanne tal. Tallet fremsættes af politimester Håkan Jaldung i forbindelse med en kritik mod demonstrationsarrangørerne Gøteborgaktionen for at alliere sig med voldelige elementer.
Gøteborgaktionen afviser kritikken og forlanger en uafhængig undersøgelse af politiets optræden.

Netavisen 18.juni 2001

Læs artiklen i Klassekampen

Politimester Jaldung – artikel i Svenska Dagbladet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne