Privatiseret krig i Andes

Siden 1991 har USA haft det private firma DynCorp til at udføre krigsoperationer i Andes. Det er dybt involveret i Plan Colombia.

Fra bygning 985 på Patrick Air Force Basen i Florida, der officielt ejes af det amerikanske udenrigsministerium, opererer en stor amerikansk virksomhed – som omsætter for mere end 10 mia. kr. om året og for det meste med den amerikanske regering – ved navn DynCorp i al hemmelighed som udenrigsministeriets private luftstyrke i Andes-regionen, der forsyner amerikanskejede fly med piloter og mekanikere.

Piloterne udfører kemisk sprøjtning fra luften, undsætningsoperationer og en række andre militære opgaver, især i Colombia. Det skulle også operere i Peru og Bolivia.
Fra hovedbasen St. Patricks råder DynCorp over en flåde på 46 helikoptere og 23 fly, som kan operere fra et par og tyve lokaliteter spredt ud over de tre lande.

Ifølge kontrakten mellem firmaet og det amerikanske udenrigsministerium, som avisen The Nation har fået fat i, omfatter dets virksomhed også pilotuddannelse, vedligeholdelse, transport af fly og materiel, efterretningsflyvninger og transporter af lokale hærstyrker.

Ifølge Steven Aftergood fra Federation of American Scientists er kontrakten mellem den amerikanske stat og DynCorp et førsterangs eksempel på, hvordan regeringsmagten overdrager sin magtudøvelse til private, der ikke er underlagt nogen form for kontrol. Dermed kan staten gennemføre sin politik uden at efterlade sig nogen spor.
– Den rutinemæssige opmærksomhed, der vil være over for officielle militære aktiviteter, undgås ved at tegne kontrakter med private virksomheder, siger han.
– Det viser, hvordan hele fænomenet med at privatisere militære funktioner, har gjort regeringen i stand til at undgå at blive kontrolleret i en chokerende udstrækning.

KP12, 2001

Se også Columbia Kommunistiske Parti (Marxister-Leninisters) kommentar til ‘fredsprocessen’ og Plan Columbia