Den fantastiske, men sande historie om de dramatiske begivenheder, der fandt sted i det lille demokratiske kongedømme Nepal i året 2001

Det er en gruopvækkende beretning, vor mand i det lille kongedømme Nepal med 22 mio. sjæle her sender hjem. En historie om romantik, død og demokrati, oplevet dag for dag.

Akt 1: 2. juni 2001

Hjernedød kongemorder som konge

Sære begivenheder finder sted her: Et kongeligt kup ser ud til at være lykkedes. Regeringen meddeler, at kongen og dronningen er blevet dræbt af kronprinsen – der nu er ny konge! Han meldes hjernedød.
I sidste uge demonstrerede den forenede opposition med krav om regeringschefens afgang pga. korruption, mens folkekrigen intensiveres, og hæren mobiliseres til at sættes ind mod de områder, der kontrolleres af oprørsstyrkerne.
Nepal anerkendes i Vesten som et demokrati – og i ti år har de ludfattige nepalesere haft en slags repræsentativt demokrati, men med væsentlig politisk indflydelse for den tidligere enevældige konge og hans familie.
Men i fredags ramtes det af et lynnedslag, da kronprins Dipendra skød og dræbte sine forældre, kong Birendra og dronning Aishwarya samt det meste af den nærmeste kongelige familie. Fordi han ikke måtte kåre sig en brud af indisk afstamning, siges det.
Dipenda skal have forsøgt selvmord – men er straks udråbt til konge. I hans sted regerer hans onkel Gyanendra, som vil blive rigtig konge, hvis Dipenda også dør rigtigt..
Den hårdt trængte regeringschef Koirala og den stedfortrædende kongelige regent – han er den myrdede konges yngre bror og den hjernedødes onkel – har udsendt næsten enslydende erklæringer, som siger, at dødsfaldene skete som følge af ’et uheld med et automatisk våben’.
Det må vist kaldes et kongeligt kup. Eller et guddommeligt. Nepaleserne behøver i al fald ikke at frygte himmelske magters vrede. Alle Nepals konger er reinkarnationer af guden Vishnu.
Det danske kongehus, der har gode forbindelser til det nepalesiske, udtrykker sorg.

Akt 2: 4. juni 2001

Ringen sluttet

Den hjernedøde kong Dipendra, der skød og dræbte det meste af den royale familie, 10 i alt, er nu selv død. Onklen prins Gyanendra er konge.
Den danske udenrigsminister Mogens Lykketoft priser i en udtalelse det smukke demokrati i Nepal, som han håber vil fortsætte:
– Den afdøde Kong Birendra var en vigtig kilde til stabilitet i det nepalesiske samfund og spillede personligt en stor rolle i demokratiseringen af landet. Den danske regering håber, at demokratiseringsprocessen vil fortsætte. Det er afgørende for fred og stabilitet.

Digteren siger:

Hvis man skulle grave fundamentet op for hvert hus her
ville kun sladder og rygter blive hobet op der
Derfor er dette et land af sladder og rygter
Dette er et land der hviler på sladder og rygter
Dette er et land der er grundlagt på sladder og rygter
Dette er et land af sladder og rygter

Bhupi Serchan

Akt 3: 5. juni 2001

Kroning med vanskeligheder

Den højtidelige kroningsceremoni for kong Gyanendra, der med barberet hovedbund som et traditionelt religiøst tegn på sorg under kongekronen og iført en stor flødefarvet fjer, blev forstyrret af demonstranter, der trodsede den officielle lande-sorg. De samledes i protest foran paladset, mens de råbte, at de ikke ville have Gyanendra, der er kendt for sit store engagement i Verdensnaturfonden, ligesom vores danske Prins Henrik, som konge.
Politiet var nødt til at skyde ind i mængden og anvende rigeligt med tåregas. Mindst to blev dræbt, og 19 såret. Der dekreteredes udgangsforbud, men mange tusinde trodsede det alligevel – og de demokratiske myndigheder måtte sætte hårdt ind i mange kvarterer i Kathmandu.
Fra et afsides hjørne af landet har en maoistisk oprørsleder ved navn Pranchanda udsendt en erklæring, hvor han betegner skyderierne som ’en planlagt massakre’ og en ’alvorlig politisk sammensværgelse’, der vil betegne afslutningen på Nepals nuværende politiske system.
En seriemorder og dobbelt kongemorder som ny konge? Personligt foretrækker jeg at tro den romantiske version: at Dipendra ikke kunne få sit hjertes udkårne for sine forældre – og gik amok.
Hun siges at være flygtet til Indien, ledsaget af en prins Pingu.

Peace & love
Eik

KP12, 2001

Læs også Nepal: Den ny regent strammer grebet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne