Bush ud – nu gælder det EU

Rapport fra Göteborg

Omkring 25.000 var i gaderne mod Bush i går – og nu er protesterne mod EU startet med en større demonstration ved 9-tiden. Dagens hovedarrangement er den store demonstration sidst på eftermiddagen fra Järntorget, indkaldt af Netværket Gøteborg 2001 under hovedparolerne ‘Sverige ud af EU’ og ‘Nej til ØMU’. Endnu flere er kommet tilrejsende i løbet af aftenen og natten, og hele dagen i dag vil det strømme ind med demonstranter. Mange tilbageholdes og undersøges af politiet i timevis.

Det ser ud, som om politiet i særlig grad har frygtet de forhåndsannoncerede forsøg på nu til formiddag at bryde igennem til topmødet gennem militante, men ikke voldelige aktioner. Indespærringen af hundreder af aktivister bl.a. fra gruppen Basta Ya!, dansk AFA og SUF havde til formål at holde dem væk fra aktioner mod Bush, men også på forhånd at slå ‘det store gennembrudsforsøg’ i dag i stykker.

Det var politiets ulovlige indespærring og blokade mod skolen, der udløste sammenstødene i går og har lagt en vred og spændt stemning over byen. I løbet af aftenen og natten blev Det Hvidtfeldtske Gymnasium tømt og politiet gennemførte en ransagning. De ‘våben’ man angav som påskud for aktionen er ikke fundet. Omkring 250 blev anholdt i går, endnu flere blev tilbageholdt eller flyttet fra skolen. Mange måtte tilbringe en stor del af natten i busser hos politiet. En del er løsladt til morgen.

Politiet og de svenske medier søger at skabe en stemning af panik og konfrontation. I nat tilkaldte politiet forstærkninger fra andre dele af landet – og medierne taler om ‘borgerkrigslignende tilstande’. Det bliver kørt op. Kendsgerningerne er, at titusinder – mindst 25.000 indtil nu – er på gaderne i en bred folkelig protest, den største i Norden i mange år. Det er mange forskellige kræfter der er rykket frem med EU-modstandere, antiimperialister og antiglobaliseringsaktivister som hovedkræfter i en bred og broget manifestation, som politisk spænder fra kommunister, socialister og anarkister til miljøfolk, grønne og de brede EU-modstanderbevægelser. Partier, fagforeninger, solidaritetsorganisationer og folkelige bevægelser står sammen om at sikre, at EU-topmødet kan se, at de europæiske folk ikke er med på unionstoget!

Netavisen 15. juni 2001 kl. 10 formiddag


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne