Største svenske politiopbud nogensinde

Der skal stadig større politistyrker til at beskytte verdens regeringschefer mod deres folk. Quebec oplevede i slutningen af april under det 3. amerikanske topmøde om FTAA den største politiopbud i Canada nogensinde. Nu er det Sveriges tur. Aldrig har der været lavet større eller mere kostbare sikkerhedsforanstaltninger end i Göteborg. Også dansk politi er pænt repræsenteret i byen.

Centrale dele af byen blev fra i aftes afspærret for offentligheden indtil det slutter lørdag eftermiddag. Og politiet mener, situationen vil være under fuld kontrol. Politimester Hakon Jaldung siger:
– Vor efterretningstjeneste har længe været i arbejde. Vi studerer tips fra det øvrige Sverige, men får også information fra det øvrige Norden og Europa. Jeg tror at vi har et ganske godt billede af, hvad som kommer til at ske i Göteborg.

Politiet skærpede kontrollen i går. En større gruppe aktivister, der havde slået telte op i det nu afspærrede området nægtede at forlade det, og blev båret væk. Fire nordmænd, der havde slået sig ned i en tom lejlighed, blev anholdt og udvist. De var i besiddelse af flere hundrede ansigtsmasker, som de efter deres forklaring havde i sinde at sælge. Også fire tyskere blev pågrebet. Der blev gennemført en lang række undersøgelser af busser med tilrejsende og af lejligheder og kollektiver.

De fem unge danskere, tre mænd og to kvinder, som blev anholdt i forgårs, og som den danske avis på forsiden i går forkyndte havde planer om ‘et attentat mod Bush’, har fået fængslingen opretholdt – selvom politimester Jaldung dementerer, at der er fundet våben.
På et pressemøde sagde kammeranklager Thomas Ahlstrand, at der ‘ikke var fundet våben i traditionel forstand’ blandt de beslagte ting. Våben i utraditionel forstand? En rejsecomputer? Kuglepenne? Barberblade og kartofler?
På et spørgsmål om, hvorvidt materialerne kunne vold personskade svarede han ‘ikke direkte, men indirekte’! Ifølge Ahlstrand mistænkes de for ‘forsøg på sabotage’. Sabotage kunne være ødelæggelse af vandforsyning, strømforsyning, samfærdselsmidler eller kommunikation.
Attentatet mod Bush lader til at være i højst utraditionel forstand og ganske indirekte!

Politiet og de borgerlige medier søger at opbygge et skræmme- og voldsbillede omkring demonstranterne til propagandabrug.

Netavisen 14. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne