Voksende krav om ny politik for Nordsøolien

Sidste år blev der udvundet for 32 mia. kr. olie og gas i Nordsøen. Men det var A.P.Møller og udenlandske selskaber, der stak af med gevinsten.
A.P. Møller og de to multinationale giganter Texaco og Shell forgyldes af den danske politik og lave beskatning af Nordsøolien. 61 procent af indtægterne tilfaldt udenlandske selskaber.

Skandalerne klæber sig til det sorte guld:
I den sidste vismandsrapport blev det konstateret, at den såkaldte kulbrinteafgift, som skulle sikre ekstraindtægter til statskassen i år med høje oliepriser som sidste år intet gav – men tværtimod har ført til uhensigtsmæssige investeringer og en uønsket forøgelse af tempoet i olieudvindingen. Der hentes dobbelt så meget op som Danmark har behov for. Med det tempo skal Danmark igen til at importere olie og gas inden 2010.
Samtidig er det dokumenteret, at Energistyrelsen, der skal følge udviklingen i olieindtægterne, på forskellig måde har fusket med tallene, så der er skabt et fejlagtigt billede af olieindtgægterne i offentligheden, som har fået det indtryk, at de er langt lavere end tilfældet er.

Der har været et stærkt voksende krav om ændring af den danske Nordsø-politik i befolkningen, som ser de store monopoler stryge gevinsten fra disse samfundsresourcer. I går afholdt Enhedslisten en høring på Christiansborg om Nordsøolien under overskriften ‘Profit eller velfærd?’, mens regeringspartierne kom med meldinger om, at de vil beskatte olieudvindingen hårdere.

Men der er ikke brug for blot lidt ændrede beskatningsregler, men for en helt ny politik, der sikrer at overskuddet for samfundsejendommen tilfalder samfundet og ikke oliemagnaterne, og som tager hånd om en langsigtet udvindingspolitik, der sætter en stopper for den nuværende rovdrift.

KP-Netkommentar 7. juni 2001

Se også Forgyldt Nordsøolie


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne