NATO-møde: Nævner ikke ABM-traktaten som grundlag

NATO-udenrigsministermødet i Ungarn i mandags endte ikke med klar tilslutning til stjernekrigsprojektet. Men slutkommunikeet nævner ikke længere ABM-traktaten fra 1972, der forbyder stormagterne at opbygge såkaldte missilforsvar, som grundlag for NATOs politik Og selvom det amerikanske ønske om, at erklæringen indeholdt en klar fordømmelse af såkaldte slyngelstater, som påstås at råde over masseødelæggelsesvåben, ikke kom igennem, kunne den amerikanske udenrigsminister Colin Powell bruge, hvad han fik:

– De allierede erkender, at der er en eller anden trussel derude. Nogle mener, den er større end andre, nogle, at den er mere nærværende end andre, men det ville være uansvarligt for USA ikke at tage stilling til den. Man venter ikke, indtil truslen er rettet direkte mod ens hjerte, erklærede Powell og tilføjede, at de allierede nok skulle blive overbevist til sidst.

Der er ingen tvivl om, at der er betydelig skepsis og modvilje mod det amerikanske stjernekrigsprojekt i de fleste europæiske hovedstæder – men der bliver ikke sagt klart fra. USA vil simpelthen fortsætte det i sit eget tempo og efter sit eget hoved uanset de forsigtige europæiske indvendinger.

Et andet uløst stridspunkt på mødet var den tyrkiske fastholden af et veto mod at den planlagte EU-udrykningsstyrke får adgang til NATOs udstyr. Tyrkiet kræver indflydelse på styrken, som officielt skal være klar i 2003 – men reelt allerede i mindre format skal kunne sættes ind efter topmødet i belgiske Laken i december i år.

NATO-udenrigsministermødet er en forberedelse til topmødet i Bruxelles den 13. juni, hvor George W. Bush vil deltage som første stop på et Europabesøg, der også fører ham til EU-topmødet i Göteborg.
På dette topmøde vil stjernekrigsprojektet blive behandlet videre, og det forventes at der vil komme et kompromis mellem EU og Tyrkiet i stand dér under Bushs forsæde.

Netavisen 31. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne