Kogalskab og dansk fortielse

Den danske eksport af oksekød er en milliardforretning. Men som anden landbrugsproduktion er den sårbar: Konstatering af nogle af de stadig hyppigere farlige sygdomme blandt dyrene kan betyde dramatiske økonomiske tab. Og store udgifter til kontrol og sikring af forbrugerne.
Den mest frygtede af alle sygdomme er kogalskab. Og der gøres meget for at bevare Danmarks renommé som BSE-frit land. Så meget, at sandheden ikke må komme frem.

Det viser sig nu, at de danske myndigheder siden 1995 har haft kendskab til, at der efter al sandsynlighed var kogalskab i landet. Dengang fandt de irske veterinærmyndigheder en dansk-født ko med sygdommen, som den havde bragt med sig. De irske myndigheder underrettede de danske og regner tilfældet for dansk – men undlod diskret at offentliggøre det og overlod det i stedet til danskerne.

Hvad gjorde de med denne farlige viden? Intet som helst. De fortav det, informerede ikke andre lande, eller EU, de satte ingen undersøgelser i værk, heller ikke besætningen, dyret kom fra, eller foderkilderne. For enhver pris skulle det holdes skjult – selvom andre smittede dyr fra denne besætning (eller andre der fik det farlige foder fra samme kilde) ville indgå i den almindelige kødcirkulation med stemplet ‘dansk oksekød’ (alias sygdomsfri kvalitet). Om mennesker smittes kan vise sig ti år senere.

I 1997 vendte Danmark sig tilmed imod et forslag fra EU-kommissionen om at skære de smittefarlige dele af dyrene væk ved slagtningen, så den ikke kunne indgå i benmelsforder med den begrundelse, at det var unødvendigt, og at Danmark var BSE-frit! Ikke at EU-kommissionens forslag var tilstrækkeligt – men det var dog bedre end ingenting.

De danske myndigheder foretrak fortielse og blindhed frem for hensynet til mennesker og moral. Om fortielsen var en embedsmandsbeslutning eller – mere sandsynligt en politisk beslutning i et ministerium – er endnu ikke klarlagt. Det er en skandale – og en skandale der bør have konsekvenser.

EU er netop ved atter at ophæve det midlertidige forbud mod kød- og benmelsfoder. Også der er de danske myndigheder igen med – imod forbrugersikkerheden, for kroner og euro!

KP-Netkommentar 24. maj 2001

Se også Eu vil igen tillade kød- og benmel


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater