Italiens rigeste mand regeringschef igen

Den korruptionsanklagede mediemogul Silvio Berlusconi overtager sammen med ultrareaktionære og fascister regeringsmagten i Italien. Dermed får Berlusconi sit come-back efter at han i 1994 blev væltet som regeringsleder af sin alliancepartner Umberto Bossis Lega Nord.

Det var resultatet af søndagens parlamentsvalg, der bød på stor valgdeltagelse, og en afslutning på syv års ‘centrum-venstre’-styre med Ulivo – Oliventræs-koalitionen – ledt af Roms tidligere borgmester Francesco Rutelli. Denne koalition fik 39 pct. af stemmerne. Omkring 8 pct. tilfaldt erklæret kommunistiske partier – herunder Rifundazione – i og udenfor den.

Forza Italia fik en tredjedel af stemmerne, og den ny regeringskoalition med det ligeledes poetiske navn ‘Frihedens Hus’ i alt omkring 42 pct. – nok til flertal i begge kamre. Berlusconis koalition består også af Lega Nord samt den såkaldt ‘tidligere fascistiske’ Nationalalliance ledt af Gianfranco Fini (som siger han er ‘eks-fascist’) samt nogle mindre kristelig-demokratiske organisationer. Det er også i valgalliance med det åbent fascistiske Flamma Tricolore på Sicilien.

Højrebølgen skyller over Italien med en regering, der i sin politiske profil minder om den, der i Østrig kom til magten med Jörg Haiders ‘Frihedsparti’ som deltager. Skjulte og åbne fascister bærer den ny italienske regering. I spidsen sidder en stadig anklaget korrupt mangemilliardær, der kontrollerer en stor del af pressen.
EU har meddelt, at ingen sanktioner påtænkes – og at Berlusconis partnere ikke ligner Haider overhovedet!

Netavisen 15. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne