‘Frygten for krise i Asien overvurderet’

‘Hey ho! Hey ho! The ADB has got to go!’ Sådan lød det taktfast i Honolulus gader, da antiglobaliseringsdemonstrationerne nåede Hawaii sammen med Den Asiatiske Udviklingsbanks årsmøde. Demonstrationerne forløb uden politivold.

59 lande er medlem af ADB – indbefattet USA, der i dette tilfælde er blevet asiatisk. Det var hensigten, at præsident Bush skulle have deltaget i mødet, men han sendte afbud.
Den japansk- og amerikansk kontrollerede institution – en slags regional ‘Verdensbank’ fulgte trop med udmeldingerne fra det seneste G7-møde, der giver et optimistisk syn på den kapitalistiske verdenskrise.

I sin tale sagde den japanske direktør for ADB, at frygten for endnu en asiatisk krise i forbindelse med kriserne i USA og Japan ‘har været overdrevet’:
“Ved at tage ved lære af den alvorlige asiatiske finanskrise er de asiatiske økonomier blevet langt mere modstandsdygtige overfor udefra kommende rystelser end de var før krisen, med mere fleksible valutakurs-systemer, øgede udenlandske reserver, mindre kortsigtet gæld og et hurtigere tempo i reformprocessen”, sagde han.

‘Reformprocessen’ er nøgleordet for de nyliberale privatiseringer og udliciteringer, som gennemføres også i de asiatiske lande. Den amerikanske finansminister Paul O’Neill udtrykte på mødet sin tiltro til, at den ny japanske regering under premierminister Junichiro Koizumi vil ‘reformere og genopbygge sin økonomi’.
På mødet blev der bl.a. indgået en aftale mellem Japan, Sydkorea, Thailand og Malaysia om en kursstøtteordning til imødegåelse af nye rystelser. Japan siger, at det forhandler tilsvarende ordninger med Kina og Filippinerne.

Netavisen 12. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne