Irsk Nice-afstemning og engelsk valg

Den 7. juni skal både irere og englændere til valg. Henholdsvis afstemning om Nice-traktaten og parlamentsvalg. Men selvom datoerne først kom i går, efter at mund- og klovsyge-epidemien er erklæret for overvundet, har valgkampen været i gang længe begge steder.

Irland er det eneste land, som holder afstemning om Nice-traktaten. Men afstemningen får ikke direkte karakter af et ja eller nej til Nice – men i stedet til en forfatningsændring, der vil tillade en ratifikation af traktaten fra Nice. Dermed forbedres chancerne for et ja. Der er betydelig og voksende modstand mod Unionen i Irland, der traditionelt er et af de mest EU-positive lande.
I Danmark har både Nyrup-regeringen og det borgerlige regeringsalternativ afvist en folkeafstemning med det urigtige argument, at Nice-traktaten ikke betyder ny suverænitetsafgivelse.

Samtidig vokser modstanden mod forbundsstat EU overalt i medlemslandene. I Østrig viser en opinionsundersøgelse, at 65 procent af de østrigske vælgere afviser den tyske forbundskansler Gerhard Schröders plan om at gøre kommissionen til en egentlig EU-regering og skabe et parlamentarisk tokammersystem efter tysk model.

I England er Unionsmodstanden massiv – og De Konservative søger at tage patent på den i et forsvar af borgerlige klasseinteresser. Tony Blairs New Labour-regering forventes at vinde klart.

Netavisen 9. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne