Øget elektronisk overvågning

En retssag mod medlemmer af ‘Homo Aktion’ har givet indblik i politiets stærkt forøgede muligheder for elektronisk overvågning, skriver det alternative mediebureau Monsun Nyheder.
Fire unge mænd på 23-26 år fik fængselsstraffe på mellem 15 og 21 måneder, mens tre blev pure frikendt, ved en dom i Københavns byret den 26. april. De blev dømt for en række brandattentater mod Udlændingestyrelsen sidste sommer i protest mod udvisningen af en iransk bøsse, der risikerede en dødsdom i Iran.

Retssagen gav et afslørende indblik i de øgede muligheder, politiet har for elektronisk overvågning. Også for politisk overvågning af venstrefløjsorganisationer og aktivister. Især aflytning af mobiltelefoner har fået en central betydning. Den gør det muligt at stedfæste folks bevægelser og hvor de er på givne tidspunkter med temmelig stor nøjagtighed. Telefonerne røber ikke blot, hvor folk er, når de er i brug. Periodiske lokaliseringer pejler dem også, når de er slukket.

Justitsminister Frank Jensen har fremsat et lovforslag til at øge politiets adgang til at registrere også ikke-mistænktes opholdssteder. Det følger en EU-vedtagelse fra 1999, hvorefter teleselskaber og internetudbydere skal kunne tvinges til at åbne for politiets direkte adgang til kundeinformationer og datatrafik. Dermed vil politiet på få sekunder kunne følge ikke bare al mobiltelefoni, men også al elektronisk post på internettet.
Udbygningen af den elektroniske overvågning er vidt fremskreden i USA, hvor en mobiltelefon nu skal kunne stadfæstes inden for 800 meter via satellit. I EU spiller overvågningssystemet ‘Enfopol’ en central rolle for denne udvikling.

Netavisen 7. maj 2001

Læs også Overvåg Frank Jensen!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne