Guatamala overgår til dollar

Guatamala er det fjerde land i Latinamerika, der er ved at afskaffe sin nationale møntfod og overgå til dollars – på bekostning af den brede befolkning. Fra 1. maj trådte en ny lov i kraft, som forbereder overgangen. Den nationale møntfod quetzel forsvinder ikke straks, men der åbnes for at banktransaktioner foregår i dollars, konto åbnes i dollars og lønninger udbetales i dollars. Med dette skridt ‘åbner Guatamala sig for det globale marked’, siger regeringen.

Dollariseringen af Latinamerika, som foregår på den brede befolknings bekostning og øger den i forvejen enorme massearmod, sker i hurtigt tempo. Guatamala er det tredje land i år, som overtager dollaren som møntfod. El Salvador gik i januar over til at ‘ligestille’ dollar og den nationale møntfod colon’en. I september afskaffede Ecuador sin mønt sucren og overgik til en ren dollarbaseret møntfod efter en seks måneders overgangsperiode. Panama har i 100 år ikke haft en egen mønt – et af de centrale kendetegn på en selvstændig nation.
Argentina har siden 91 ladet sin mønt være bundet til dollaren.

Guatamalas økonomi er gået hastigt ned ad bakke i de sidste fem år. Arbejdsløshed er langt over 10 procent, og 65 pct. af befolkningen lever under den officielle fattigdomsgrænse.

Netavisen 7. maj 2001