USA lægger pres på Grønland og Danmark

USA truer med at lukke Thulebasen, der er en af de store grønlandske arbejdspladser, hvis ikke Danmark og Grønland accepterer at blive en del af stjernekrigsprojektet.

Jyllands-Posten søndag citerer landsstyrets formand Jonathan Motzfeldt for, at lukning af Thulebasen har været nævnt som en mulighed på de ‘konsultationsmøder’, repræsentanter for USA og det grønlandske landsstyre har holdt siden 1999. Thulebasen afkaster omkring 120 mio. kr. i skat og andet til den grønlandske landskasse.

På tirsdag vil den amerikanske viceudenrigsminister Richard Armitage og viceforsvarsminister Paul Wolfowitz orientere NATO-medlemmerne om stjernekrigsprojektet på et møde i Bruxelles. Dagen efter indledes forhandlinger mellem topdiplomaten Marc Grossmann og udenrigsministeriet i København. En officiel henvendelse fra USA om Thulabasen ligger imidlertid mindst måneder ud i fremtiden. Den officielle danske holdning har været og er ikke at tage stilling, før der foreligger en sådan henvendelse.

Den danske reaktion, som vrider og vender sig for at finde ‘argumenter’ for dansk og grønlandsk involvering i det forhadte stjernekrigsprojekt gennem Thue-radaren bruger selvfølgelig muligheden for lukning af basen som et skræmmebillede.

Hvad enten det er et bevidst rygte eller der er tale om et reelt pres og en regulær mulighed, vil både Grønland og Danmark i sidste ende være godt tjent med en lukning af Thulebasen.
Af mange forskellige grunde, der strækker sig lige fra, at det gør Grønland til et oplagt atommål over spørgsmålet om sikring af national suverænitet til langsigtet økonomisk udvikling og miljøbeskyttelse. Det var i nærheden af Thulebasen, at et amerikansk atomfly ‘tabte’ fire atombomer ved en ulykke. Oprydningen derfra har krævet snesevis af menneskeliv.

Se også:

Danmark, Bush og stjernekrigen

USA på konfrontationskurs

Thule afgørende nødvendig

 

Netavisen 6. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne