Mere end to en halv million mennesker dræbt i Congo

Mere end to en halv million mennesker er blevet dræbt i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo siden den sammensatte krig brød ud i august 1998.
Det viser en ny undersøgelse fra Den internationale Redningskomité. Hvis også dødstallet fra den vestlige del af landet medregnes, vil det være væsentligt større. Situationen i det krigshærgede land er værre i år end sidste år med en meget høj dødelighedsrate, især blandt børn.

Fem afrikanske hære har været involveret siden krigen startede for knap fire år siden. Efter mordet på præsident Kabila har hans søn, den nuværende præsident Joseph Kabila, søgt at genoplive fredsprocessen. Nogle af de udenlandske hære er langsomt (!) ved at trække sig ud. Fem provinser i den østlige del af Congo er undersøgt – i dag rummer de kun 1.3 millioner mennesker. Den Internationale Redningskomité skønner at dødstallet mindst andrager 2.2 millioner, men det kan være helt oppe på tre.

Undersøgelsen anslår, at 200.000 er døde direkte som resultat af kampene. Det overvældende flertal af dødsofre skyldes sult, underernæring og sygdom. Hundredtusinder flygtede til jungler og fjerne områder uden mad eller medicin. Det er især gået hårdt ud over børn. Og de indre congolesiske flygtninge har ikke kunnet nås af internationale nødhjælpsorganisationer p.g.a. den manglende sikkerhed for nødhjælpsarbejderne, siger rapporten.

Situationen i Congo er kaotisk. Den congolesiske regeringshær bekæmper med støtte fra Namibia, Angola og Zimbabwe oprørsgrupper, der støttes af Uganda og Rwanda. I krigen indgår også etniske konflikter, indbyrdes rivalisering mellem koalitionspartnere og imperialistisk og nykolonialistisk indblanding som ingredienser. Der er tale om nogen af verdens fattigste og mest gældsplagede lande -med Congo som et rent lærestykke i udplyndring under diktatoren Mobuto, som den afdøde præsident Kabilas hær fik styrtet. Mobuto blev en af verdens rigeste mænd, samtidig med at Congos gældsbyrde bare voksede og voksede.

I 1999 afsluttedes en fredsaftale, som imidlertid ikke er blevet gennemført. Joseph Kabila har fået genoptaget forhandlingerne, men i begyndelsen af ugen meddelte Uganda, at det trækker sig ud af disse. Det skete efter at FN havde offentliggjort en sønderlemmende kritik af Uganda, der anklager det for systematisk at udplyndre Congos rige ressourcer.
En holdbar fred er ikke i syne. Befolkningslidelser og det frygtelige dødstal vil blive endnu større.

Netavisen 5. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne