Hvad laver EU i Korea?

En topdelegation fra EU-Kommissionen bevægede sig i dag fra Nordkoreas hovedstad Pyongyang til Sydkorea, efter at den i løbet af to dage har haft samtaler med den nordkoreanske ledelse. Delegationen, der foruden EU-ordføreren og den svenske statsminister Göran Persson består af udenrigsminister Javier Solana og udenrigskommissær Chris Patten, er den vigtigste af sin art, Nordkorea har modtaget i mange år. Persson er den første regeringsleder fra den gamle vestblok, der har besøgt den halverede koreanske nationalstat i nord.

Besøget markerer et vigtigt nyt skridt i den internationale udvikling, både hvad angår EU’s kamp for at styrke sin kommende supermagtsstatus og hvad angår den Koreanske Halvøs strategiske placering i forhold til verdens imperialistiske magter. Således har EU’s visit i Nordkorea en særlig betydning i forhold til europæernes rival USA, hvor Bush-administrationen har skærpet agitationen over for Nordkorea og standset de diplomatiske følere hertil. Amerikanerne bruger aktuelt netop bl.a. Nordkoreas “terrortrussel” som et argument for opbygningen af det frygtede missilskjold, der har til formål at gøre USA militært overlegent i den kommende runde af imperialistiske omfordelingskampe.

Ifølge Perssons presseudtalelser efter delegationens besøg i Pyongyang, hvorunder Persson førte lange samtaler med Nordkoreas leder Kim Jong Il, er EU tilfreds med udbyttet af det historiske møde med nordkoreanerne. Inden for få uger skal EU-Kommissionen efter planen etablere direkte diplomatiske forbindelser til Nordkorea og dermed besegle de mange tosidede forbindelser, som koreanerne inden for de seneste få år har fået etableret til EU-landene. EU-delegationen har i forbindelse med Korea-besøget formuleret en varm støtte til den koreanske genforeningsproces, der hindres af USA’s massive militære tilstedeværelse i Sydkorea. Ikke kun i Nordkorea, men også på gaden i Sydkorea er USA-imperialismen dybt forhadt.

Fra nordkoreansk hold er der ligeledes udtrykt stor tilfredshed med de opprioriterede forbindelser til EU. I en tale til europæerne under besøget sagde det formelle koreanske statsoverhoved Kim Yong Nam, at forbindelserne til EU skal udvikles på basis af “total lighed, uafhængighed, gensidig respekt, ikke-indblanding og gensidighed”. Pointeringen af uafhængighed er en hjørnesten i Nordkoreas nationaldemokratiske ideologi, og den er blevet gentaget flittigt af nordkoreanerne i forbindelse med det, den nordkoreanske avis Rodong Sinmun på lederplads kalder “det nye kapitel i udviklingen af forbindelserne mellem Den Demokratiske Folkerepublik Korea og den Europæiske Union”.
Ikke overraskende udtrykker nordkoreanerne nu sympati med det imperialistiske EU-projekt, hvis “kamp for uafhængighed” sammenlignes med Koreas.

De facto har den nordkoreanske relative uafhængighed historisk været sikret af en centristisk balancegang mellem de omgivende imperialistmagter, konkret Sovjetunionen og Østblokken på den ene side og Kina på den anden. I dag har Kim Jong Ils styre andre spillere at forholde sig til, men strategien er den fundamentalt samme. Pyongyang følger kun sine anti-imperialistiske principper seriøst i forhold til Korea selv.

Lige nu befinder Nordkorea sig i en situation, hvor landet er nødt til at bero kraftigt på dets enorme nabo og ideologiske storesøster Kina, hvis form for kapitalistisk økonomi lader til at være en inspirationskilde for Kim J. I. Som modvægt til denne omfavnelse har nordkoreanerne for længst etableret varme forbindelser til Putins Rusland, og nu er turen altså kommet til supermagtsaspiranten EU. At EU håber på en situation, hvor man kan etablere strategisk kontakt til eller ligefrem imperialistisk overtagelse af et genforenet Korea, i kamp mod USA, skal der ikke herske nogen tvivl om. Det er i de kommende år – i den ændrede imperialistiske rollefordeling – mere end nogensinde siden frihedskrigen i 1950’erne op til Pyongyang at vise, at man er i stand til at følge sine egne paroler om Koreas uafhængighed ud i livet.

KP-Netkommentar 4. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater