Tvivlsomt fremskridt i kamp mod fattigdom

Ifølge Verdensbanken er antallet af mennesker, der lever i dyb fattigdom faldet – i hvert tilfælde på baggrund af Verdensbankens egne, mere end tvivlsomme opgørelse, der er skræddersyet til at give et andet billede af virkeligheden end den faktiske. At fattigdommen og uligheden er voksende som følge af imperialismens hærgen.

Så lød det glædelige budskab fra Den imperialistiske organisation Verdensbanken: Antallet af folk, der lever i dybeste fattigdom, dvs. for under en dollar om dagen, er faldende. En udvikling, der især er slået igennem i Østasien (Kina og Indien) og Latinamerika..
Antallet af folk i den 3. verden, der tjener mere end 1 dollar om dagen er steget. Nu er det kun 23 pct. (1998) af verdens befolkning, der dermed lever i dybeste fattigdom mod 29 pct. i 1990, forlyder det – desværre – falske budskab.

At målet for dybeste fattigdom – 1 dollar om dagen – er vilkårligt sat og på ingen måde viser, hvilke sociale vilkår folk lever under, det glemmer Verdensbanken helt at oplyse. Der er ingen garanti for, at folk har fået det bedre, fordi folks gennemsnitlige indtægt pr. dag måles til at være over en dollar. Tværtimod er tallet sat så lavt, at selve inflationen i landene mv. næsten ikke kan undgå vise, at folk tilsyneladende får flere penge mellem hænderne.

Indtægtsgrænsen på 1 dollar i 1990, som skæringsåret af Verdensbanken er sat, sammenholdes ikke med de reelle leveomkostninger, så er det er mere end tvivlsomt om forbedringen af levestandarden på nogen måde er reel. Grænsen på 1 dollar er sat udfra forventningen om, at udviklingen af sig selv vil vise, at den gennemsnitlige indtægt om føje år vil overstige en dollar, uanset om fattigdommens omfang reelt set er blevet mindre.

I Afrika syd for Sahara er antallet af fattige, der må leve for under en dollar om dagen, steget til 302 millioner i forhold til 242 millioner i 1990 lever for under en dollar.
På det indiske kontinent er antallet vokset fra 494 millioner til 522 millioner mennesker.
I alt 1,2 milliarder mennesker lever i dybeste fattigdom ifølge Verdensbankens opgørelse. Hvor højt antallet i virkeligheden er med en mere redelig opgørelse, står hen i det uvisse, men et er sikkert: det er væsentlig højere. En ægte opgørelse ville aflive alle myter om, at fattigdommen endeligt er ved at blive bekæmpet, langsomt men sikkert.
Udviklingen går stadig i den modsatte retning . . .

Netavisen 1. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne