Medicingiganterne tabte – den internationale solidaritet vandt

De 39 medicinmonopoler – indbefattet danske Novo Nordisk og Lundbeck – blev af verdensopinionen tvunget til at droppe deres retssag mod den sydafrikanske regering. I går opgav de at få underkendt en lov, der sikrer import af billig aidsmedicin til et land, hvor det anslås, at mere end hver tiende er smittet med HIV/Aids.

Det var de massive internationale protester og en særdeles slagkraftig aktivistbevægelse i Sydafrika, som fik monopolerne til at opgive. En fortsættelse af retssagen ville have skadet dem endnu mere i verdensoffentlighedens øjne, hvor de allerede med rette anses for gribbe, der kun er interesseret i at slå profit på sygdom. Udfaldet er en vigtig sejr for den internationale solidaritet

Den planlagte retssag var i bund og grund ‘umoralsk’. Ikke mindst Novo Nordisk dyrker et image som en moralsk og etisk koncern. Var den det, havde selskabet aldrig deltaget i de 39’s felttog mod den tredje verdens syge.

Netavisen 20. april 2001

Læs også
Aids-aktivister indleder sultestrejke
Profitter og patenter


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne