Massefyringer tager til

Det er ikke kun i Tyrkiet, at krisen kradser med en inflation på over 100 pct. Det er heller ikke kun i Japan og USA, hvor aktierne er styrtdykket efter de seneste års rekordoverskud. Krisen er global, og omfatter også EU og Danmark. Alene indenfor de sidste to uger, er mere end tusind smidt på fabriksporten. I kølvandet på massefyringer følger som regel et højere tempo i stramninger og angreb på arbejderklassens sociale tilkæmpede forhold og rettigheder.
To af de mere markante virksomheder, der har præsteret massefyringer i de seneste to uger er henholdsvis Flextronics i Pandrup og ABB Motors i Odense.

Flextronics fyrer 474
Som Kommunistisk Politik i sidste nummer på disse sider omtalte, så er der krise på globalt plan for mobiltelefonfirmaer. Det skyldes en satsning på en fortsat voksende afsætning af mobiltelefoner, der nu viser sig at være slået fejl, hvorfor der er blevet produceret til lagre, som ikke kan afsættes. Danmarks største producent af mobiltelefoner, Flextronics i Pandrup, er også blevet indhentet af nedturen. For præcis to uger siden blev 474 ud af virksomhedens 1300 ansatte fyret på gråt papir.
474 timelønnede, hvis indkomst daler fra løn til dagpenge, har stor betydning for hele lokalsamfundet i Pandrup, fordi det selvfølgelig vil smitte af på forbrug i detailsektor mv. Pandrup stod faktisk i en lignende situation i starten af 90´erne, hvor de samme fabriksbygninger så ud til at skulle stå tomme, da den tidligere elektroniske produktion var lukket ned. Det var i sidste minut, at de fleste arbejdspladser blev reddet, da Flextronics overtog bygninger og produktionsudstyr.
Det skete ikke af hensyn til arbejderne, hvilket den seneste massefyring beviser. De ansatte er da også kun blevet spist af med nogle få ord fra direktør Peter Hinrup:
– Verdenskrisen er kommet til Pandrup. Og vi ville have været naive, hvis vi havde troet, at vi ville gå fri.
Det kan allerede nu slåes fast, at de 474 fyrede kun er begyndelsen på fyringer indenfor IT- og telerelaterede selskaber i Danmark. Ericsson og Motorola har forudsagt, at de i nærmeste fremtid vil iværksætte ”heftige sparerunder”, der vil betyde flere massefyringer. Det vil også ramme det nordjyske område, som har omkring 4.500 ansatte i denne branche.

ABB Motors flytter
På trods af en samlet omsætning sidste år på 370 mio.kr. har ABB Motors valgt at dreje nøglen om for at flytte til udlandet. Det koster de sidste 230 ansatte deres job på en fabrik, der tidligere beskæftigede 5-600.
Fyringerne har avlet en masse bitterhed fra de ansatte, som føler, de er blevet taget ved næsen:
– I januar og februar knoklede vi som besatte, fordi vi troede på virksomheden. Nu virker det som om, det bare gik ud på at få lavet et stødpudelager, så der er noget at gå i gang med et andet sted, udtaler tillidsrepræsentant Lis Pedersen, der repræsenterer de mange KAD´ere på fabrikken.
Den administrerende direktør, Henrik Winther Knudsen, lægger ikke skjul på, at det er en ren profitlukning:
– Når de fremtidige indtjeningsmuligheder ikke er der, og lønsomhedskravene ikke kan indfries, er der ingen vej uden om at lukke, udtaler han til Jyllands Posten.
Virksomheden er kendt for at have mange ægtepar ansat, og det skønnes, at det på årsbasis bliver til en indtægts -nedgang på omkring 200.000 kr. for disse.
To andre store virksomheder på Fyn, Thrige Titan og Wittenborg, har udvist interesse for at overtage nogle af de fyrede, da de er kendt som højt kvalificeret og motiveret arbejdskraft.
Men ABB Motors finder dem altså ikke lønsomme nok.

-gri
KP8, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne