USA vil udvikle nyt atomvåben

Mens Bush-administrationen satser på opbygningen af det såkaldte missilskjold, som skal sikre USA et reelt atom-monopol, arbejdes der samtidig på højtryk med at designe nye atomvåben.
I øjeblikket ser det amerikanske forsvarsministerium på planer for fremstillingen af et atomvåben med en lille atomladning og med en spids, beregnet til at gennemtrænge jorden og evt. beskyttelsesrum eller andre underjordiske bygninger så som kommandobunkers.

Udviklingen af et sådant våben – som f.eks. kunne være anvendt mod Saddam Hussein under Golf-krigen – har længe stået højt på ønskelisten i det amerikanske militær. Et andet muligt mål ville være det store russiske underjordiske kommandosystem i Yamental-bjerget, som er beregnet til at modstå en atomkrig. ‘Fordelen’ ved et sådant præcisionsatomvåben er, at det ikke ville være altødelæggende. USA kan i dag ikke gøre brug af de kraftigere atomvåben, fordi ødelæggelsen af en by som f.eks. Bagdad med alt liv ville være en krigsforbrydelse, som folkene aldrig ville tolerere.

Sammenslutningen af amerikanske videnskabsmænd vender sig imod det nye våben, fordi ‘forøgelsen af verdens atomvåbenarsenal med små sprængladninger gør simpelthen brugen af dem mere sandsynlig”. For syv år siden blev fremstillingen af det nye våben forhindret af den amerikanske kongres, der frygtede, at det ville udslette skillelinjen mellem konventionelle våben og atomvåben.

Netavisen 18. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne