Tyrkiet: Nedskæringsplan og ny protester

Verdensbankens tidligere vicedirektør Kemal Dervis er blevet gjort til superminister i den tyrkiske regering. Han fremlagde sin IMF-udarbejdede økonomiske ‘redningsplan’, mens antallet af døde i de politiske fangers protestsultestrejke voksede til 12, og titusinder af arbejdere demonstrerede i Istanbul og mange andre tyrkiske byer i lørdags under paroler som ‘Vi kræver jobsikkerhed’ og ‘Red arbejderne og de offentligt ansatte – ikke krakkede banker!’
Kravet om regeringens afgang er massivt, og bølgen af protester og demonstrationer tager ikke af. Demonstrationerne var indkaldt af Arbejdets Platform, et aktionsenhedsinitiativ, som omfatter alle de største tyrkiske fagorganisationer.

Ingen tror på, at Dervis’ plan vil virke – eller bringe noget godt med sig for de tyrkiske arbejdende, som siden krisens udbrud i februar har set værdien af deres indkomst halveret. Dervis kunne meddele, at ‘vi må alle spænde livremmen ind’. Det virkelige formål er imidlertid ikke at sætte de tyrkiske og udenlandske kapitalister på slankekur, men at sikre deres profitter igennem krisen.
Det er de arbejdende, der tvinges til at sulte

Den økonomiske plan er designet til at tiltrække udenlandske lån gennem drastiske beskæringer af de offentlige udgifter og øget privatisering. Dervis meddelte at ‘vækst er en langsigtet proces’ og at inflationen vil nå op på 57 pct., før den falder til 20. De demonstrerende arbejdere har imidlertid ingen tillid til denne ‘plan’ – men slutter i stadig større omfang op bag et Arbejdets Program, som blev lanceret som et alternativ til den IMF-dikterede økonomiske plan i slutningen af marts som et program for Arbejdets Platform, der har oprettet lokale afdelinger i alle hovedbyer.

Netavisen 17. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne