USA: Rekordprofitter trods krise

Trods den begyndende økonomiske krise og børskrakket gik det sidste år forrygende godt for de 500 største amerikanske selskaber, skriver erhvervsmagasinet Fortune. De øgede sidste år omsætningen med hele 13,5 pct. – til 7.200 milliarder dollars – og fik 444 milliarder dollars i profit.

Blandt dem, der virkelig har raget til sig i Clinton-årenes boom, var ikke bare aktieejerne, men også topcheferne i virksomhederne. Den stærkt øgede aflønning af cheferne i den private sektor en international tendens, hvor USA går foran. Ifølge bladet Business Week får topcheferne i de 365 største amerikanske virksomheder 531 gange så meget i årlig indkomst som en gennemsnitlig medarbejder. I 1980 var forskellen 42 gange, ti år senere 42 gange, og altså i 2000 531 gange!

Og lønningerne, der gives til de gennemsnitlige medarbejdere i de store virksomheder, er ikke dårlige efter amerikansk standard. De ligger væsentligt højere end den gennemsnitlige amerikaner.
Førstemanden i Citi-group Sanford Weill fik sidste år knap 2 milliarder kroner i løn og aktieoptioner. Det er godt 10.000 gange mere end en gennemsnitlig amerikansk lønmodtager. Weill tilhører selvfølgelig den absolutte erhvervselite – men er ikke noget særsyn.

Netavisen 13. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne