EU’s stjernekrigsprojekt vedtaget

EU’s transportministre gav i går grønt lys til EU’s eget satellitsystem – Galileo. Allerede i år vil EU bruge 100 mio. Euro (745 mio.kr) og et tilsvarende beløb fra ESA, Det Europæiske Rum Agentur for at få projektet i gang.
Galileo er et globalt system med 30 satelliter i rummet, samt kontrolcentrer, stationer og flycentrer på landsjorden i og udenfor Europa. Planen er det skal være i fuld i brug i år 2008.
Den samlede pris forventes mindst at blive på 3,2 billioner euro.
På regeringstopmødet i Stockholm i sidste måned pushede EU kommissionens præsident Prodi voldsomt på Galileo-projekt, bl.a. med et løfte om allerede at have skaffet 200 mio. euro fra krigsindustrien til medfinansiering. EU’s finansiering af Galileo skal endelig op på topmødet i december.

I øjeblikket hævder Tyskland, at Galileo er et civilt kommunikationssystem, som industrien i høj grad skal være med til at finansiere. Mens Frankrig klart har meldt ud, at der er tale om et militært system, der skal gøre EU uafhængig af USA’s satellitsystemer. Det militære mål er som led i EU’s udvikling til militær supermagt skal have sit eget hightech stjernekrigsprogram.
Det diskuteres derfor åbent, hvorvidt det egentlig er EU’s transportministre og ikke krigsministrene, der skal forhandle om Galileo.
Den ansvarlige EU-kommissær, spanieren Loyola de Palacio sagde i sidste måned at “Galileo er et meget vigtigt europæisk projekt, som skaber et potentielt marked på ni mia. euro(67 mia. kr) om året.

EU’s krigsministre mødes i dag i Bruxelles omkring opbygningen af EU’s udrykningsstyrke. På trods af det danske militære forbehold deltager forsvarsminister Jan Trøjborg på mødet. Den danske regering har heller ikke på dette område i sinde at overholde folkeafstemningens Nej – men optræder som særdeles aktiv deltager i disse militære anliggende, som Danmark ikke er en del af!

Netavisen 6. april 2001

Læs mere 19. april hos www.euobserver.dk

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne