Den tyrkiske stat lukker avisen Evrensel

Vores dagblad Yeni Evrensel er blevet lukket i en uge af Statssikkerhedsdomstolen i Istanbul. Beslutningen beror på en artikel fra 8. januar ‘Jeg må se denne nyhed, venner’. Artiklen blev skrevet på årsdagen for Evrensel-korrespondenten Metin Göktepes død som følge af mishandling i politiets varetægt.

Artiklen fortalte om mordet på Metin Göktepe og andre journalister, og den kritiserede, at Istanbuls daværende politidirektør Orhan Tapanlar og vicepolitidirektør Kemal Bayrak ikke er blevet stillet for retten.

Istanbuls Statssikkerhedsdomstol har afgjort, at den nævnte artikel ‘gør nogle politimyndigheder, som beskæftige sig med kampen mod terrorisme, til angrebsmål for illegale organisationer’ og dømte ifølge lov nr. 5680 dagbladet Yeni Evrensel til syv dages lukning. Højesteret stadfæstede dommen.

I tillæg blev avisens ejer Fevzi Saygýlý og den ansvarshavende redaktør Ali Karataþ dømt til at betale 720 millioner TL.

Som følge af beslutningen, der blev truffet i går, den 21. marts, vil vores avis ikke være i stand til at nå sine læsere i en uge.

Denne afgørelse, som fattes i en periode, hvor landets herskende kredse, indbefattet partierne i koalitionsregeringen, præsidenten og højesterets præsident, taler om ‘demokratisering’, viser, hvor useriøse deres udtalelser er.

Afgørelsen rummer også en anden betydning. Landet gennemlever en alvorlig og dyb økonomisk krise, og Yeni Evrensel er den eneste avis, som klart skriver, at det nye økonomiske program (som vedtoges imod krisen, som er skabt af IMFs politik), er udarbejdet af Den Internationale Valutafond, Verdensbanken og USA, og at den vil tilføje de fattige, arbejdernes og de arbejdendes, levevilkår alvorlig skade. Den ‘privatisering’, som programmet forudsætter, vil sætte de nationale resourcer på udsalg.

Vi tror, at beslutningen om at lukke Yeni Evrensel i en periode, hvor de arbejdende protesterer mod denne kriseplan, ikke er tilfældig. Lukningen er en åben støtte til Kemal Derviþ’s program, som kommer fra Verdensbanken, og som gøres til ledende for hele økonomien.

Vi anmoder alle progressive kræfter om at støtte Yeni Evrensel og protestere overfor den tyrkiske regering mod denne uberettigede og ulovlige beslutning.

Generldirektør
Ýhsan Çaralan
22. marts 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne